Wednesday, 25 April 2012

Gambar I-City Shah Alam l Apa Itu Bokeh

Assalamualaikum w.b.t. . . 


Apa Itu Bokeh??
Bagi yang bergelar fotografi pasti tahu apa yang dimaksudkan dengan bokeh. bokeh adalah perkataan yang bermaksud kabur (blur) yang berasal dari perkataan dalam bahasa jepun..  kabur (blur) ini terhasil apabila kawasan yang diambil berada diluar kawasan
titik fokus oleh lensa kamera..

Bagaimana Bokeh Terhasil?
Menghasilkan bokeh adalah sangat mudah sekali,menggunakan lens yang mempunyai
apecture yang besar seperti f0.95 (yang terkini ) -> F2.8.Bokeh boleh juga terhasil dengan
menggunakan jarak ,pastikan subjek dan latar belakang yang jauh akan menghasilkan
bokeh tersebut..selamat mencuba..

Best bermain bokeh apatah lagi dengan menggunakan cahaya yang ada.
jom layan^^













Karya       :Woofer Storm / Deknot Kira
Tempat    :I-City Shah Alam
Masa         :Dua masa yang berbeza. *Kes dah nyanyuk


Teruskan kehidupan selagi nyawa masih dibadan,
Jangan sia-siakan demi masa depan yang belum pasti..

6 comments:

CikUna said...

Kelmarin baru je survey2 DSLR... Salesman tu cakap orang guna NIKON ni hanya orang yang PROFESSIONAL... wewit..

** Waahhh !! Salute la orang yang guna NIKON nie.. Otai der... =)
*** Saje tanya price Macro Lens, mak ai mahalnye.. hoho..

Hanamiko Sakura said...

cehh.. nyorok muka.. :)


btw, thnks bg ilmu tntang bokeh..
sy pun suka guna bokeh.. yela kot.. haha

tirahzairi said...

bru nk usha...dh blur3 pix...heehe

Leeya Hezlin said...

Awat malu2 mau tunjuk muka tu..
Hehehe..tp xpa jika selesa begitu
Btw,baru sekali ja jejakkan kaki di i-city..

Ujie said...

1st time akak tau psl bokeh ni dari blog Telor Power. than akak search google sendiri. ingatkan bahasa melayu tau. ^__^

*camne ni, letak gambar..tapi kasi blur pulak!

gadisBunga™ said...

powernye bokeh. tak penah menerai lagi membokeh kat i-city tuh!

 

Copyright © 2013 Lensa Kamera | Designed by Cik Bulat